Curriculum vitae (cv)

woensdag 3 augustus 2022

Wanneer je gaat solliciteren moet je vrijwel altijd jouw curriculum vitae mee sturen. Met jouw curriculum vitae (cv) overtuig je werkgevers en/of recruiters van jouw kennis, kunde en unieke kwaliteiten.

Een curriculum vitae staat voor jouw levensloop. Het is een ordelijke beschrijving van wie je bent, wat je kunt, wat je ervaring is en wat jou onderscheidt op beroepsmatig vlak. Alles wat je in jouw cv vermeldt moet een aanvulling zijn op de vacature die je aanschrijft. Het doel van een cv is dus om een werkgever snel een overzicht te geven over welke talenten jij beschikt.

Wat verwerk je in een cv?
Zoals eerder vermeld is een cv een ordelijke beschrijving van jouw levensloop. Daarbij is het gebruikelijk om je cv niet langer dan 2 a’4tjes te maken. Maak je cv overzichtelijk met tussenkopjes, een logische volgorde en nette uitlijning.

Er zijn daarnaast ook een aantal onderdelen die standaard terugkomen in een cv. Zo bevat een cv de volgende onderdelen:

- Contactgegevens
- Persoonlijke motivatie
-Werkervaring
-Opleidingen
-Kennis en vaardigheden
-Foto

Contactgegevens
Voor het opstellen van jouw cv kun je al het verschil maken bij de contactgegevens. Maar vooropgesteld zijn er vijf onmisbare contactgegevens die je niet wilt vergeten.

-Voor- en achternaam
-Adres
-Geboortedatum
-Telefoonnummer
-E-mailadres

Maak gebruik van je voor- en achternaam. Zorg ervoor dat je deze naam ook aanhoudt bij jouw online cv (LinkedIn). Recruiters en werkgevers kijken vaak op jouw online cv of er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is. Zo ben jij goed vindbaar voor een potentiële nieuwe werkgever.

Zorg daarnaast voor een correct woonadres, verhuis jij binnen 2 maanden. Vermeld dit bij jouw adresgegevens. Je geboortedatum geeft een indicatie over jouw vermoedelijke ervaring op de arbeidsmarkt. Dit kan een grote pré zijn voor organisaties. Ook is het passend om jouw telefoonnummer en emailadres te vermelden. Gebruik hiervoor jouw privégegevens, en niet jouw huidige werktelefoon/mail. Dit kan onprofessioneel overkomen voor een nieuwe werkgever wanneer een nummer wordt doorgeschakeld naar een collega of iemand die jouw mailbox in jouw vakantie op orde houdt. Gebruik een representatief e-mailadres of maak deze speciaal aan voor jouw sollicitaties.

Ten slotte kun je jouw contactgegevens aanvullen met gegevens over je rijbewijs, een eigen website en LinkedInpagina. Solliciteer je op een creatieve baan, of wil je een persoonlijk accent toevoegen aan jouw cv. Vergeet dan niet jouw Instagram pagina te noemen. Gebruik hyperlinks in je cv. Deze kun je aanmaken door de woorden te selecteren, op het link-symbool te klikken en een link in te stellen. Hierdoor kijkt de recruiter of werkgever eerder naar jouw website of sociale media. Gebruik niet enorm veel internetlinken, maar zet er maximaal drie in jouw cv.

Persoonlijke motivatie
Stel jezelf voor in 5 á 6 zinnen. Wie ben je, wat doe je en wat zoek je. Zo ziet een werkgever in één oogopslag hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan jouw ontwikkeling en jij een toevoeging kunt zijn aan hun organisatie.

Werkervaring
De absolute voorwaarden om goed aan te sluiten bij de vacature zijn de 'harde eisen'. Hierin staat vaak aangegeven welke werkervaring er passend is bij de functie. Blijkt uit de sollicitatiebrief of het cv dat je niet aan de harde eisen voldoet, dan val je af. Zorg er daarom voor dat je cv aansluit bij de functievereisten. Als je ook nog bij iedere relevante baan, kort vertelt wat jouw taken waren en de banen in volgorde van heden naar verleden zet, dan is je cv voortreffelijk. Doe je vrijwilligerswerk? Dan is dat ook goed om te vermelden.

Opleidingen
Die jaren zwoegen in de schoolbanken verdienen een mooie plek op je cv. Zet ook deze weer van heden naar verleden en begin met je middelbareschooldiploma. Vergeet er niet bij te vermelden of je het diploma hebt gehaald. Heb je trouwens een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten gedaan? Zet ook deze er dan bij.

Kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden op je cv zetten is van groot belang. Met je vaardigheden beschrijf je wat je kunt en de kennis die je bezit. Benoem op je cv in elk geval de vaardigheden die relevant zijn en een toegevoegde waarde hebben voor de functie waarop je solliciteert. Maak een standaard-cv en pas deze iedere keer aan op de baan waarop jij solliciteert. Zo heb je elke keer een perfecte match met de vacature.

Foto
Een eenvoudige portretfoto gemaakt met daglicht waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed. Laat aanwezige accessoires zoals een pet of zonnebril achterwege op jouw zakelijke foto.

Controle
Maak altijd een fysieke print van jouw cv ter controle. Je ziet sneller foutjes op papier dan op je computerscherm. Laat daarnaast altijd jouw cv checken door iemand die je vertrouwt. Vier ogen zien meer dan twee. Sla tenslotte je cv op als pdf-bestand. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak.

Bekijk ook eens incgezondwerken.nl
Sluiten