Op de dag van het Werkplezier staat centraal dat jij met een vrolijk, positief en betrokken gevoel jouw werkzaamheden mag verrichten. Het CBS geeft aan dat er eind 2021 in Nederland 4,9 miljoen mensen een voltijdbaan hadden. Daarnaast werkten er 4,5 miljoen mensen in een deeltijdfunctie. Voor velen maakt werk daarom een groot deel uit van hun leven.
Werkplezier wordt gecreëerd door diverse factoren zoals werk-privé balans, arbeidsvoorwaarden, beloning, leuke collega's, feedback en erkenning, vertrouwen, aandacht en invloed op besluitvorming. Werkplezier is natuurlijk voor elk individu verschillend, maar vragen die jij jezelf bijvoorbeeld kunt stellen om te achterhalen wat voor jou bijdraagt aan werkplezier zijn:
·Is dit het werk wat jij het allerleukste vindt?
·Wat is er leuk aan je werk en wat niet?
·Welke omstandigheden zijn belangrijk voor jou om fijn te kunnen werken?
·Wat vind jij passend contact met je collega’s?
·Is waardering van je leidinggevende belangrijk voor je?
·Is vrijheid in het werk belangrijk voor jou?
·Ben je gevoelig voor sfeer?
Gedeeltelijk ben jij zelf verantwoordelijk voor jouw werkplezier, door je te richten op de punten waar je invloed op hebt, zoals de manier waarop jij je werk doet of de wijze waarop jij over je werk en collega’s denkt, praat en met hen samenwerkt. Onderneem kleine stappen om snel jouw (en die van je collega’s) werkplezier te vergroten. Neem bijvoorbeeld eens een bos bloemen, pak koeken of een spelletje mee voor in de pauze. Voor werkplezier op de lange termijn is het belangrijk dat je intrinsiek gemotiveerd bent. Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit jezelf komt zoals plezier, blijdschap en voldoening.
Daarnaast kan jouw werkgever meedenken over het verhogen van het werkplezier van de medewerkers. Hoe betekenisvol is jouw werk, hoe autonoom is de functie, is er mogelijkheid tot (persoonlijke)ontwikkeling en is de cultuur fijn. Een werkgever heeft er belang bij dat jij met plezier naar je werk komt. Het zorgt namelijk voor bevlogenheid, enthousiasme en creativiteit op de werkvloer. Dit heeft een positieve invloed op de productie binnen de organisatie en op de andere medewerkers.
Binnen Inc. Re-integratie zijn wij bij re-integratiebegeleiding in het 2e spoor, outplacement en loopbaanbegeleiding altijd op zoek naar een functie waar niet alleen jouw kennis, vaardigheden en competenties passend zijn. Maar juist ook naar de mogelijkheid van het vinden van jouw passie, werkgeluk en werkplezier zodat de intrinsieke en extrinsieke motivatie beide in balans zijn als jij jouw nieuwe uitdaging hebt gevonden!